پیام سپاهان

آخرين مطالب

پاداش و عیدی آخر سال در دوره قاجار چگونه بود؟ اقتصادی

پاداش و عیدی آخر سال در دوره قاجار چگونه بود؟
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - با تاسیس بانک ملی در دوره پهلوی، سازوکار کهن و پیچیده پرداخت‌ها با استفاده از صدور فرمان و برات منسوخ شد و از آن پس حقوق و عیدی کارکنان دولتی از طریق بانک ملی مستقیما پرداخت می‌شد، با وجود این تغییرات، پرداخت عیدی پایان سال به‌عنوان یک سنت ایرانی با سابقه تاریخی هنوز هم رایج است و دولت و دیگر کارفرمایان هرسال پیش از فرارسیدن عید نوروز مبلغی برابر با حقوق یک ماه را به کارکنان خود پرداخت می‌کنند.

امین محمدی، پژوهشگر تاریخ در دنیای اقتصاد نوشت: در گستره تاریخ ایران، تامین منابع مالی برای پرداخت حقوق (مواجب) و دستمزد‌ها یکی از چالش‌های مهم برای تمامی حکومت‌ها بوده است؛ چراکه حکومت اگر نمی‌توانست به‌موقع حقوق کارکنان کشوری و لشکری را پرداخت کند، احتمال رشوه‌گیری، فساد، سرکشی و شورش آن‌ها وجود داشت و چه بسا بسیاری از آن‌ها با گرایش به دشمنان زمینه سقوط حکومت و روی کار آمدن حکومت جدید را فراهم می‌آوردند. نمونه بارز این موضوع، قوای نظامی بود که بی‌نظمی یا ناتوانی در پرداخت جیره و مواجب آن‌ها فروپاشی حکومت را در پی داشت.
پیش از کشف نفت که خیلی زود یگانه منبع تامین تمامی هزینه‌های دولتی در ایران شد، منابع مالی پرداخت‌های دولتی اغلب مالیات‌هایی بود که به عناوین مختلف از مردم به‌ویژه کشاورزان اخذ می‌شد. حقوق کارکنان از خزانه مرکزی یا از محل مالیات ولایات پرداخت می‌شد؛ به این صورت که پرداخت مواجب فلان شخص را از محل مالیات فلان شهر پرداخت می‌کردند.
برای برقراری حقوق صاحب‌منصبان، فرمان کتبی از طرف شاه قاجار یا حکمی از طرف حکام ولایات که اغلب از شاهزادگان بودند صادر می‌شد و مستوفیان که امور مالی حکومت را برعهده داشتند ملزم به تایید و ثبت آن در دفاتر مالی بودند. دولت یا هر کارفرمای دیگر افزون بر مواجب که به‌صورت ماهانه، سه‌ماهه، شش‌ماهه یا سالانه پرداخت می‌شد، وجوهی را به‌عنوان انعام و اخراجات به مستخدمان خود اعطا می‌کردند؛ انعام به مناسبت‌هایی، چون عید و پیروزی در جنگ و عقد قرارداد‌ها به‌عنوان پاداش داده می‌شد و اخراجات هم بابت مخارج خرید لباس و غذا یا هزینه مسکن پرداخت می‌شد.
از سوی دیگر برخی پرداخت‌ها به‌صورت جنسی صورت می‌گرفت، از جمله خانواری، سیورسات و جیره که اغلب شامل خورد و خوراک آن‌ها می‌شد. یکی از انواع پرداخت‌ها که طرفداران بسیاری داشت و سود فراوانی را برای دارنده آن حاصل می‌کرد، اعطای تیول در ازای مواجب بود؛ به این صورت که به اشخاص بابت مواجبشان زمین داده می‌شد و صاحب تیول تمام منافع آن زمین را کسب می‌کرد.
ازآنجاکه همواره ارزش تیول‌ها بسیار بیشتر از مواجب اختصاص‌یافته برای اشخاص بود، دولت با ضرر روبه‌رو می‌شد. به این معنی که دولت زمینی را در ازای 10هزار تومان مواجب سالانه به یک صاحب‌منصب می‌داد؛ درحالی‌که آن زمین برای صاحب‌منصب درآمدی بیش از 250هزار تومان دربرداشت، در نتیجه با استقرار مشروطیت در اولین قوانین مصوب مجلس شورای ملی رسم تیول‌داری به کلی منسوخ شد و دولت تمام اراضی را به مالکیت خود درآورد. از نکات جالب در این دوره می‌توان به ضبط یک‌سوم از میزان مواجب اشخاص متوفی از سوی دولت اشاره کرد. باقی مواجب در حق ورثه طی یک فرمان جدید منتقل می‌شد. مواجب مستخدمین جدید و اضافه مواجب‌ها از محل ضبط مواجب متوفیان پرداخت می‌شد.
برخی درآمد‌ها نیز به‌صورت غیررسمی به دست می‌آمد؛ مانند پیشکش و تعارف که دریافت آن از شاه گرفته تا مستخدم جزء، مرسوم و رایج بود و به‌طور کلی ماهیتی رشوه‌گونه داشت و گیرنده آن با درخواستی از طرف پرداخت‌کننده مواجه می‌شد. درخواست‌هایی مانند اعطای فرمان حکومت، منصب، لقب، تیول و اضافه مواجب که بسته به مقام گیرنده و میزان پرداخت متفاوت بود. به‌طور کلی، در دوره قاجار به مجموع درآمد‌های هر شخص اعم از مواجب، مقرری، مستمری، انعام، پیشکش و... مداخل گفته می‌شد. یکی از پرداختی‌های مهم در دوره قاجار عیدی آخر سال بود که در پژوهش‌های تاریخی مورد بی‌توجهی قرار گرفته است.
پیشینه این سنت به روشنی مشخص نیست و کشف آن نیاز به یک پژوهش همه‌جانبه دارد. در دوره قاجاریه پیش از فرا رسیدن عید نوروز کارفرمایان دولتی و غیردولتی به‌صورت نقدی و جنسی مبالغی را به کارکنان خود پرداخت می‌کردند تا در عید نوروز به‌دنبال افزایش مخارج، دغدغه‌های معیشتی زیردستان خود را برطرف کنند.
در سفرنامه دکتر ویلز با عنوان «ایران در یک قرن پیش» درباره این سنت آمده است: «یک نفر نوکر یا مستخدم در ایران علاوه بر حقوق و لباس و خرج و خوراک سالانه، انعام و مداخل 10 درصد و...، در خاتمه سال و رسیدن عید نوروز هم حداقل برابر با یک ماه حقوق خود به عنوان عیدی دریافت می‌دارد.» دکتر ویلز در سفرنامه خود بیشتر به موضوعات مختص ایرانیان پرداخته است و براساس مطالبش می‌توان دریافت که پرداخت عیدی آخر سال یک سنت کاملا ایرانی است. دریافتی عیدی آخر سال جدا از وجه نقدی بود که پس از تحویل سال، شاه، شاهزادگان و صاحب‌منصبان عالی‌رتبه به زیردستان خود به‌عنوان عیدی می‌دادند.
با تاسیس بانک ملی در دوره پهلوی، سازوکار کهن و پیچیده پرداخت‌ها با استفاده از صدور فرمان و برات منسوخ شد و از آن پس حقوق و عیدی کارکنان دولتی از طریق بانک ملی مستقیما پرداخت می‌شد. با وجود این تغییرات، پرداخت عیدی پایان سال به‌عنوان یک سنت ایرانی با سابقه تاریخی هنوز هم رایج است و دولت و دیگر کارفرمایان هرسال پیش از فرارسیدن عید نوروز مبلغی برابر با حقوق یک ماه را به کارکنان خود پرداخت می‌کنند.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/521961/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهید والامقام «میری»

پیشرفت 73 درصدی خط دوم ریلی اصفهان - بافق

انتصاب سرپرست گروه «مطالعات خانواده پژوهشکده الهیات و خانواده» دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان

اخراج تلخ 40 کارگر در یک شهر ایران به دلیل قطعی برق!

مشکل تعدیل نیروهای واحدهای تولیدی اردستان برطرف می‌شود

همکاری اپل با شرکت معروف چینی، مقام‌های آمریکا را نگران کرده است

سرمقاله آرمان ملی/ بغداد و نشست سران عرب

اعتراف بی‌بی‌سی به غلط بودن ادعای روبیو درباره ایران

12 برابر جنگ اوکراین دوشید

سرمقاله اعتماد/ دو نگاه متضاد

دکترین معامله‌محور ترامپ

سرمقاله کیهان/ کدام توسعه، کدام الگو؟

تلاش وزارت فرهنگ برای خانه‌دار شدن هنرمندان اصفهانی

وزش باد در استان اصفهان شدت می‌گیرد

مطالبات مردم اصفهان در مورد آب را محترمانه اما قاطعانه پیگیری می‌کنیم

ضرورت تبیین روش‌های جدید تامین مالی برای دستگاه‌های اجرایی

شعار“سرمایه‌گذاری برای تولید”درهمه حوزه‌ها از امنیت تا فرهنگ قابلیت اجرایی

شهدای خدمت، مرد و مدیر میدان خدمت رسانی به ملت بودند

تغییرات بنیادی در انتظار طلایی پوشان اصفهان

سرپرست اداره کل محیط‌زیست اصفهان منصوب شد

ثبت‌نام برای دریافت آرد در روستاهای فاقد نانوایی گلپایگان ادامه دارد

خشکسالی در کمین فضای سبز اصفهان/ مطالبه آب بی‌پاسخ مانده است

تغییر در مدیریت محیط‌زیست اصفهان؛ شاکری رفت، گل‌علیزاده می‌آید

سرمقاله هم میهن/ ضرورت اصلاح نظام آموزشی

ترامپ اهل مذاکره و تعامل نیست، باج می‌خواهد

رسانه‌های عبری: آمریکا و اسرائیل نمی‌توانند یمنی‌ها را شکست دهند

سرمقاله آرمان امروز/ خاورمیانه پس از سفر ترامپ

توضیحات رئیس اداره سنجش آموزش و پرورش استان اصفهان پیرامون نحوه برگزاری امتحانات نهایی

برنامه‌ عملیاتی شعار”سرمایه‌گذاری برای تولید” دستگاه‌های اجرایی تشریح شد

نمایشگاه کتاب؛ تا دیداری دوباره

نمایشگاهی از اسناد حاکمیت ایران بر خلیج فارس

سرمقاله سازندگی/ حقوق فراموش‌شده بشر!

مناسبت روز/ یکشنبه، 28 اردیبهشت‌ماه

رئیس پلیس راهور اصفهان: زباله بریزید، جریمه می‌شوید!

افزایش ناپایداری‌های جوی و دریایی در تنگه هرمز و مناطق مرتفع استان هرمزگان

پایان کار این سرمربی در اصفهان

سرمقاله خراسان/ این آموزش و پرورش ناکارآمد

سرمقاله دنیای اقتصاد/ ملاحظاتی برای یک توافق

سپاهان، پرسپولیسی شدن نیازمند را پذیرفت | انتقال جانشین بزرگ به اصفهان؟

هوای اصفهان و 4 شهر مجاور سالم است

ترامپ به اروپایی‌ها: ما نبودیم زبان‌تان آلمانی و ژاپنی شده بود (زیرنویس فارسی)

توهین ترامپ به اروپایی‌ها: ما نبودیم زبان‌تان آلمانی و ژاپنی شده بود (زیرنویس فارسی)

خرما یک میلیارد دلار درآمد به ایران می‌آورد

کدام چهره‌ها بیشترین شانس را برای جانشینی همتی دارند؟ | گزینه پیشنهادی وزارت اقتصاد، به زودی روی میز بهارستان

جابری سرمربی پالایش نفت اصفهان شد

5 خواسته معدن‌داران قیر طبیعی در آستانه سفر وزیر صمت به کرمانشاه

افتتاح 5 پردیس بزرگ سینمایی و 20 بازی مهیج در اصفهان

اولین پروژه ربات سرباره‌گیری کشور توسط شرکت سرمایه‌پذیر MSTID FUND انجام شد

آغاز بکار نخستین پرواز شرکت فلای‌ناس ویژه حج تمتع 1404

اصفهان صاحب نخستین پردیس سینمایی کودکان کشور شد

ویکی پدیاجستجو