پیام سپاهان

آخرين مطالب

پیرامون زندگی خصوصی درختان؛ شکاف میان گفتار و نوشتار فرهنگی

پیرامون زندگی خصوصی درختان؛ شکاف میان گفتار و نوشتار
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - کتاب نیوز / کتاب «زندگی خصوصی درختان» [La vida privada de los árboles یا The Private Lives of Trees] اثر آله‌خاندرا سامبرا [Alejandro Zambra] شاعر و نویسنده‌ی اهل شیلی است. این کتاب که اولین بار در سال 2007 به بازار کتاب عرضه شد، از سوی نشر چشمه با ترجمه ونداد جلیلی منتشر شد.
پیرنگ این داستان 71 صفحه‌ای، در یک غروب شکل می‌گیرد. خولیان (ناپدری دانیلا و شوهر ورونیکا) سعی می‌کند دخترک را با داستان «زندگی خصوصی درختان» که خودش آن را ساخته و پرداخته است سرگرم کند. او برای گذراندن وقت و خواباندن دانیلا، داستان درختان را فی‌البداهه برای نادختری‌اش تعریف می‌کند. «شخصیت‌های اصلی داستان یک درخت صنوبر و یک درخت بائوباب است که شبانه، وقتی هیچ‌کس نمی‌بیندشان، درباره‌ی فتوسنتز و سنجاب‌ها و مزایای فراوانِ درخت بودن و انسان و حیوان نبودن گپ می‌زنند، یا آن‌طور که می‌گویند، توده‌ی ملات خشک و بی‌مغز نبودن.»
از یک طرف دیگر خود خولیان در حال نوشتن کتابی است که بسیار شبیه رمان نخست سامبرا است: جوانی که از گیاه بونسای مواظبت می‌کند. با این حال اکنون راوی این کتاب ترجیح می‌دهد وقایع سال 1984 را بنویسد و زمانی را به یاد می‌آورد که در بالای باری زندگی می‌کرد و گاهی مدام و گاهی ناپیوسته می‌نوشت و از شنیدن صدای افراد پایین خانه‌اش لذت می‌برد؛ مخصوصا از صدای زنی که درباره‌ی مرگ پدرش حرف می‌زد و یا پسری که قسم می‌خورد بدون وسیله‌ی پیشگیرانه عشق‌بازی نکند؛ چنان شیفته‌ی آن صداها می‌شود که می‌خواهد هر آنچه را که می‌شنود، بر کاغذ بیاورد. اما علی‌رغم دست‌ودلبازی سرنوشت که حکایات و داستان‌هایی در اختیارش می‌گذارد، همچنان متوجه‌ی گیاه بونسای است.
بازار

پیام سپاهان


ورونیکا که سر ساعت به خانه نرسیده، شوهرش را نگران کرده است و خولیان به‌ناچار راه به افکار وحشتناکی داده و مدام میان خشم و شکست در نوسان است؛ گاهی فکر می‌کند ورونیکا را در حادثه‌ای از دست داده و گاه می‌اندیشد که دل در گروی مردی دیگر بسته است و حتی تصور برگشت او را در سر می‌پروراند و می‌اندیشد زمانی که به خانه بیاید، به تعطیلات و حتی به دیدن برف خواهند رفت؛ اما «وقتی ورونیکا برگردد رمان تمام می‌شود، اما تا وقتی برنگشته باشد کتاب ادامه پیدا خواهد کرد. کتاب تا آنجا ادامه خواهد داشت که ورونیکا برگردد یا برای خولیان روشن شود که ورونیکا دیگر برنخواهد گشت.»
چنانکه وقتی ساعت چهار صبح می‌شود، راوی احتمالی را در نظر می‌گیرد که پیش‌تر نادیده‌اش گرفته بود: «ورونیکا در بولواری نمانده بلکه در خانه‌ی مردی است که این‌بار او را قانع کرده بماند. خولیان صحنه را مجسم می‌کند بی‌آن‌که از جزئیات صرف نظر کند…»
این مدت زمان برای راوی بهانه‌ای می‌شود که نه‌تنها به گذشته بیندیشد، بلکه حتی متوجه‌ی حال و آینده ‌شود و دررابطه با زندگی آینده‌ی دانیلا افکاری را در سر بپروراند: «دانیلا را در بیست‌سالگی تصور می‌کند که در یک سالن انتظار چند مجله را ورق می‌زند و موهایش را می‌بندد که به چند مایه‌ی گوناگونِ آبی رنگ‌شان زده است…» این رمان از دو بخش تشکیل شده است: اسم بخش اول «گل‌خانه» است و اسم بخش دوم، «زمستان»؛ بخش اول را روایت راوی از سرگشتگی‌هایش تشکیل می‌دهد و بخش دوم را پذیرفتن واقعیت.
در این رمان با راوی دانای کل روبه‌رو هستیم؛ همه چیز منوط به آینده‌ای نامشخص است و صرفا لحظه، تصمیم‌گیرنده‌ی آنات پیوسته‌ی روایت است و در اینجا است که می‌بینیم راوی رویا می‌بافد و درگیر تاروپود داستان خود می‌شود. به بیانی دیگر راوی تبدیل به یکی از شخصیت‌های داستان خود می‌شود و مرز میان رویا و واقعیت بسته به یک «آن»؛ آنی که ورونیکا برگردد و تمام این پریشان‌گویی‌ها و تنهایی‌ها را خاتمه دهد و خولیان را از این یادآوری‌ها و عذاب‌ها رها سازد.
سامبرا در این رمان خواسته جهانی درونی را برای ما بنمایاند و برای نیل به این هدف، به نگارش توضیحی و توصیفی توسل جسته است. او از ما خواسته که در این متن، زندگی خود را بیابیم و به‌نوعی سعی کنیم که همصدا با او، در این بافت غرق شویم؛ البته کاملا در این راه موفق نشده است و گاهی‌اوقات گویی جملات هنوز به رشد کامل نرسیده‌اند و نویسنده نتوانسته جایی مطمئن برای آنها پیدا کند؛ جایی که به توسعه‌ی رمان مدد برسانند و خواننده را در پیچ‌وخم رویاها اسیر نسازند.
خود سامبرا در جایی گفته که تم پنهان ادبیات شیلی، شکاف میان گفتار و نوشتار است. می‌‌گوید در شیلی به ادبیات به دیده‌ی شک می‌نگرند و کلمات زیادی وجود دارند که می‌گوییم ولی نمی‌نویسیم و بی‌شک بسیاری عبارات که می‌نویسیم ولی نمی‌گوییم. او بر مفهوم ادبیات حمله‌ور می‌شود چنان‌که یکی از شخصیت‌هایش بعد از شنیدن داستانی ناخوشایند می‌گوید: «اگر کتابی بنویسی، دیگر نیاز نیست آنچه را که به من گفتی، بگویی.»
با این توصیف در این کتاب او سعی کرده شکاف میان گفتار و نوشتار را بردارد و ما را با جهانی دوزخی روبه‌رو سازد؛ جهانی که خود را می‌سازد و فرو می‌پاشد و از فرمی ثابت پیروی نمی‌کند و شخصیت‌ها به‌ناچار در آن رفتاری گویا ندارند. گویی زندگی گیاهی و زندگی انسانی در هم ادغام شده‌اند و عشق، تنها نقطه‌ی مشترک آنها است. گویی تنها همین گیاه است که می‌تواند تب عشق را در هر دو زنده نگاه دارد. چرا که هر دو برای پایایی، مواظبت و توجه را می‌طلبند. سامبرا که در لبه‌ی تیزی حرکت می‌کند، نمی‌تواند امیدوار باشد داستانی که می‌نویسد، جای‌دهنده‌ی انسان‌ها در خود باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/517385/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رئیس هیئت کاراته اصفهان: با صوفی همراه نشدم، برکنارم کرد

سهام عدالت؛ اعلام تصمیمات جدید و اخبار مهم برای سهام‌داران

پرسه در میان مازاری‌های شهر یزد

روند تجلی اسلام سیاسی

هشتگ تغییر دامنه نوسان و سخنی چند با فعالان بازار سرمایه

آغاز تولید هسته‌های فناور تخم نوغان اصلاح شده

آیین سنتی «کرده به کوه» کاشان در فهرست میراث ناملموس کشور ثبت شد

لزوم جذب سرمایه‌گذار بخش خصوصی در پروژه‌های شهری همسو با شعار سال

انتقاد نماینده نجف آباد از مصرف برق توسط مردم؛ سه برابر سرانه مردم دنیا برق مصرف می کنیم/ بجای تولید، باید بر مدیریت مصرف تمرکز کنیم

اعلان جنگ سوت‌ها در هفته‌ پایانی لیگ برتر فوتبال ایران؛ بنیادی‌فر و حیدری، سکان‌داران نبرد قهرمانی

رونمایی از زندگی‌نامه شهید قاسم سلیمانی به زبان قزاقی

نشست «دیدار با م. مؤیّد» شاعر پیشکسوت

گلکسی S25 اج چگونه خنک می‌ماند؟ سامسونگ راهکاری هوشمندانه دارد

سرمقاله شرق/ در ناامیدی بسی امید است

سرمقاله جوان/ ضرورت پرورش مجاهد فرهنگی

سرمقاله وطن امروز/ «مرگ خودخواسته» در «بن‌بست خودخواسته»

بزرگترین اردوی دخترانه کشور برگزارمی‌شود؛ازگلستان شهدای اصفهان تاکرمان

یکی از مشکلات جامعه ایمانی در ارتباط با قرآن عدم تدبر است

بیانیه جامعه روحانیت اصفهان به اجلاسیه یکصدمین سال بازتأسیس حوزه علمیه

حال پلنگ مرکز باز پروری کلاه قاضی خوب نیست

ورود وزیر میراث فرهنگی ،گردشگری و صنایع دستی، سفیر ازبکستان و دبیر کل کشورهای عضو اکو به جزیره کیش

بازرسی سازمان منطقه آزاد کیش از انبارها و کانتینرهای بندرتجاری کیش

پروژۀ مهر تجلی عملیاتی سند تحول بنیادین است

نشر شاهد در خط مقدم ترویج فرهنگ ایثار و شهادت ایستاده است

تصفیه‌خانه تکمیلی شمال شهر اصفهان فردا افتتاح می‌شود

انحراف خودروی پژو با 4 فوتی و مصدوم در مسیر یاسوج_اصفهان

وقتی از ضرورت بازار ابری حرف می‌زنیم از چه می‌گوییم؟

اصفهان، پایتخت گردشگری آسیایی در سال 2025 شد

دعوت به سرمایه‌گذاری در افقی نو از اقتصاد شهری؛ آرامستان‌ها، بستری امن و پایدار برای مشارکت‌های اقتصادی

بی‌توجهی به انتقادها مانع نوآوری است

رونمایی از «تاریخ تحلیلی ورزش‌های باستانی و کشتی پهلوانی»

بازی Borderlands 4 بزرگ‌ترین جهان مجموعه را خواهد داشت

وداع «پ‌ک‌ک» با اسلحه

سرمقاله همشهری/ نویسندگان نیاز به حمایت رسانه دارند

سرمقاله جام جم/ تأثیر مدیریت اجرایی آیت‌ الله رئیسی بر ارتقای حکمرانی

آلودگی هوای اصفهان امروز سه‌ شنبه 23 اردیبهشت 1404 + شاخص کیفی به تفکیک مناطق

توزیع 2 هزار سری جهیزیه بین زوج‌های نیازمند در کهگیلویه و بویراحمد

تندباد و طوفان لحظه‌ای بیشتر مناطق استان اصفهان را در برمی‌گیرد

بیژن حیدری بازهم قاضی پرسپولیس شد؛ بنیادی فر در اصفهان

50 خطای راهبردی در برجام که نباید تکرار شود

سرمقاله ایران/ امکان‌سنجی توافق هسته‌ای ایران و آمریکا

سبقت عراقچی از ترامپ

پارادوکس خانم سخنگو!

سرمقاله کیهان/ گزینه پوچ

شیوه‌نامۀ نقل و انتقال فرهنگیان استان اصفهان برای سال تحصیلی 1405-1404 ابلاغ شد

گرامیداشت شهدای خدمت، تجلی وفاداری به آرمان‌های انقلاب در قم

پویش اهدای خون خانواده در اصفهان اجرا می‌شود

گوشی Xperia 1 VII رونمایی شد؛ پرچمدار تندوتیز و گران‌قیمت سونی

سرمقاله آرمان ملی/ ترامپ؛ سفیر صلح یا جنگ؟

صفحه‌فروشی نشریات زنجیره‌ای در پوشش گزارش اقتصادی